Tips & Advies

Hieronder vind je een antwoord op veel gestelde vragen. Is dat niet zo, neem dan snel contact met onze experts via het contactformulier.

Wij bieden je tips en advies over volgende onderwerpen:

Isolatie

Bereken hier je besparing met nieuwe ramen

Wat is de U-waarde?

De U-waarde geeft het warmteverlies aan dat per m² per uur en per temperatuurverschil van 1° Celsius tussen binnen- en buitenmuur overgaat van de lucht in een binnenruimte naar de buitenlucht. Hoe lager de U-waarde (uitgedrukt in W/m²K), hoe beter de isolerende werking van het constructieonderdeel. 

Wat is de K-waarde?

De K-waarde van glas geeft in een getal weer hoe goed het glas geïsoleerd is. Hoe lager de K-waarde, hoe beter de isolatie van het huis.

Het meest gebruikte superisolerend glas heeft een isolatiewaarde van K 1.1. Dit houdt in de praktijk in dat bij een buitentemperatuur van -10° en een binnentemperatuur van +20°, het glas aan de binnenzijde een temperatuur heeft van 16.1°.

Glas K-waarde Binnentemperatuur glasplaat (buiten -10° en binnen +20°)
Enkel glas 5.8 -1,8°
Oud dubbel glas  2.8 9,5°
Hoogrendementsglas 1.1 16,1°
Hoogrendementsglas 0.9 16,8°
Passiefhuisbeglazing 0.6 18°

 

 

Wat is het E-peil?

Het E-peil wordt gebruikt om het energieverbruik van een woning of kantoor aan te geven. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. 

Er wordt vanuit gegaan dat een gebouw het hele jaar door op 18°C moet gehouden worden. Op basis hiervan wordt er berekend hoeveel energie men per maand nodig heeft voor verwarming en koeling. Verder wordt er ook berekend hoeveel energie men per maand nodig heeft voor het opwekken van warm tapwater en het laten werken van pompen en ventilatoren. Uiteindelijk wordt alle nodige energie samengeteld en deze som wordt gedeeld door een referentie E-peil om het E-peil te bekomen.

Wat is Ug-waarde?

De Ug-waarde staat voor een warmteverlies per m² en per seconde voor een temperatuurverschil van 1°Kelvin tussen de binnen- en de buitenzijde van de ruimte. De Ug-waarde geeft dus aan hoeveel warmte per seconde door 1m² beglazing verloren gaat als de temperatuur tussen binnen en buiten één graad Kelvin verschilt. Hoe lager de Ug-waarde van een bouwdeel, hoe kleiner het warmteverlies. Dus: hoe lager de Ug-waarde, hoe beter de isolatiecapaciteit !

Hoe wordt beglazing uitgedrukt?

Dat doen we best aan de hand van een voorbeeld. Dubbele beglazing wordt bijvoorbeeld als volgt uitgedrukt: 4-15-6. 

 -   4mm buitenste glasblad
 -   15mm isolerende spouw tussen de twee glasbladen
 -   6mm binnenste glasblad

Kleuren

Laad hier een foto van je huis op en kies de kleur van je ramen.
Welke kleurmogelijkheden zijn er voor PVC?

PVC ramen zijn kleur- en vormvast en zijn verkrijgbaar in een uitgebreide waaier aan kleuren. Je kan zelfs kiezen voor PVC ramen en deuren met een houtstructuur. Maar ook als je houdt van moderne gelakte ramen, kan je kiezen voor PVC.

Welke kleurmogelijkheden zijn er voor aluminium?

Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in meer dan 400 RAL kleuren. De meeste aluminium profielen krijgen een laag poederlak (moffelen) en zijn ook verkrijgbaar in twee kleuren (bi-color) waarbij de buitenkant een andere kleur heeft dan de binnenkant. 

Welke kleurmogelijkheden zijn er voor hout?

De houtsoort (Meranti, Moabi, Afrormosia en Afzelia) bepaalt op de eerste plaats de kleur. Maar in feite zijn de kleurcombinaties eindeloos. Enerzijds door het gebruik van vernis of door de ramen te kleuren volgens jouw smaak.

Aluminium Ramen - Tips

Wat zijn de voordelen van aluminium?
 • Gemakkelijk bewerkbaar
 • 100% recycleerbaar
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Omdat deze profielen slanker gemaakt kunnen worden dan hout of pvc, wordt de oppervlakte waarlangs ze warmte verliezen ook kleiner
 • Verkrijgbaar in meer dan 400 RAL kleuren – de meeste aluminium profielen krijgen een laag poederlak (moffelen). Ook verkrijgbaar in twee kleuren: buitenkant heeft andere kleur dan binnenkant, aanpasbaar aan bijvoorbeeld je interieur. 
Hoe reinig ik mijn aluminium ramen?

Aluminium ramen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Wassen met water of met een mild zeepsopje en daarna afspoelen met helder water en drogen !

Wat bedoelt men met 'thermisch onderbroken'?

Thermisch onderbroken wordt gezegd wanneer er geen condensvocht voorkomt op de binnenkant van het aluminium raam.

Hoe leg ik mijn blauwe steen (Aluminium)

De juiste plaatsing van de blauwe steen is erg belangrijk. Er kan geen waterdichtheid gegarandeerd worden wanneer de blauwe steen niet goed geplaatst werd.

Hier kan je het dorpelplan van een Alumil S500 schuifraam downloaden.  

Hier kan je het dorpelplan van een Aliplast Visoglide 500 schuifraam downloaden.

Hier kan je het dorpelplan van een Aliplast STAR 75 deur downloaden.

Hier kan je het dorpelplan van een Aliplast STAR 75 raam downloaden.

PVC Ramen - Tips

Wat zijn de voordelen van PVC?
 • De prijs-kwaliteitsverhouding is goed. Als je uitgaat van soortgelijke kwaliteitseisen bieden ramen en deuren in PVC de beste prijs
 • PVC ramen en deuren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Je kunt de producten die je gebruikt om het glas te reinigen ook gebruiken voor het PVC.
 • PVC is 100% recycleerbaar. 
 • Op het gebied van isolatie is PVC een goede keuze, want PVC is van nature bestand tegen warmte en weersinvloeden van buitenaf. 
 • PVC biedt een optimale akoestische isolatie. 
 • De vorm en kleur bij PVC ramen en deuren kunnen voorzien worden van hoogwaardige kleurcoatings en/of kleurfolies.
Hoe reinig ik mijn PVC Ramen?

PVC ramen en deuren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Je kunt de producten die je gebruikt om het glas te reinigen ook gebruiken voor het PVC.

Hoe leg ik mijn blauwe steen? (PVC)

De juiste plaatsing van de blauwe steen is erg belangrijk. Er kan geen waterdichtheid gegarandeerd worden wanneer de blauwe steen niet goed geplaatst werd.

Hier kan je het dorpelplan downloaden.

 

Afregelen tochtborstel

Om een tochtborstel af te regelen, heb je enkel een platte schroevendraaier nodig. 

Een handleiding kan je hier vinden

Afregelen deur

Hier vind je een handleiding om een deur af te regelen.

Houten Ramen - Tips

Hoe bescherm ik mijn houten ramen?

Houten ramen moet je op regelmatige basis behandelen. Gebruik bijvoorbeeld een beschermingsproduct met een hoge UV-filter. Zo kan je de invloed van externe factoren op je houten ramen drastisch verminderen. Anders verouderen ze veel sneller. Bepaalde houttypes kunnen zelfs vergrijzen of rotten als je ze niet beschermt.

Hoe leg ik mijn blauwe steen? (Hout)

De juiste plaatsing van de blauwe steen is erg belangrijk. Er kan geen waterdichtheid gegarandeerd worden wanneer de blauwe steen niet goed geplaatst werd.

Hier kan je het dorpelplan downloaden.

Beglazing

Ik heb 's ochtends condensatie aan de buitenzijde van mijn glas. Hoe komt dit?

In deze periode van het jaar komt het geregeld voor dat er 's ochtends condensatie zit aan de buitenzijde van de isolerende beglazing. Hier kan u de uitleg vinden waarom dit fenomeen zich voordoet.